Split i okolica

Splićani će ponosno za svoj grad reći da je naljepši na svijetu. To je grad po mjeri čovjeka, grad u kojem se sadašnjost isprepleće s prošlošću, grad bogate i slavne povijesti.

Iako se nastanak grada Splita povezuje s gradnjom Dioklecijanove palače, 295.-305.godine, tj. u 4. stoljeću, arheološki nalazi iskopani poslije 2000. godine (sakralni objekti, amfiteatar, luka na sjevernoj strani Marjana), dokazuju da je ovo područje bilo naseljeno u starorimskom dobu, davno prije Dioklecijana. Moguće je da je tu bila i jedna od grčkih kolonija, a zbog povoljnog zemljopisnog položaja vjerojatno i ilirsko naselje.

Dioklecijan, rimski car od 284. – 305., potekao je iz skromne obitelji i originalno se zvao Diokles. Poznat je kao veliki reformator Rimskoga Carstva jer je uveo sustav zvan tetrarhija, što je simultana vladavina četiri vladara. Bio je progonitelj kršćana koji se smatrao bogom. Velika palača na području današnjega Splita sagrađena je da u njoj provede umirovljeničke dane (Dioklecijan je bio jedini rimski car koji je odstupio bez prisile).

Dioklecijanova palača najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palača na svijetu. Istočni i zapadni zid dugački su 216 m, južni 181 m, a sjeverni 175 m. U sjevernom dijelu palače bila je smještena posluga i vojska dok su južno bile same careve odaje. U upotrebi je bio vodovod koji dovodi vodu s izvora rijeke Jadro, a koristi se jednim dijelom i danas. Najnovija od teorija tvrdi da Dioklecijanova palača nikad nije bila samo mjesto za odmor, nego prava tvornica za preradu vune. Godine 480. u palači je otrovan posljednji zakoniti car Zapadnog Rimskog carstva Julije Nepot (često navođeni Romul Augustul ‘vladao’ je samo Italijom). Jedna ulica današnjega Splita nosi njegovo ime.

Split je grad u kojem možete šetati istim ulicama kojima je šetao i car Dioklecijan. On je odabrao ovo mjesto za svoje umirovljeničke dane kako bi mogao uživati u blagoj mediteranskoj klimi, mirisu mora i borova, okružen plavim morem i nebom te suncem što vjećito sja. Otisci vremena na Dioklecijanovoj palači daju joj razmjere dramske ljepote i neprolaznosti. I producenti svjetski poznatog HBO – og serijala Game of Thrones prepoznali su njene ljepote i iskoristili ju kao kulisu za snimanje. Od 1979. Uvrštena je na popis UNESCO-a.

Split je grad neposrednih i otvorenih domaćina, grad humora, najsportskijji grad.

Ovo je grad u kojem se uživa u dobroj hrani, pismi, u dugom ispijanju kava, šetnjama uz more.